מיסוי ניירות ערך
פקודת מס הכנסה (הנוסח החדש) התשכ"א -1961 (להלן "פקודת מס הכנסה") מגדירה נייר ערך כתעודות המונפקות בסדרה על ידי תאגיד ומקנות זכויות לחברות השתתפות או רכוש, לרבות איגרות חוב יחידת השתתפות, זכות באיגוד מקרקעין, נייר ערך שהונפק מחוץ לישראל ועסקה עתידית.
עד לתום שנת 2002 ניירות ערך הנסחרים בבורסה בישראל לא נכללו בבסיס המס (למעט, ניירות ערך שחל עליהם סעיף 6 לחוק התיאומים בשל אינפלציה), במסגרת הרפורמה בפקודת מס הכנסה, החל מ- 1 בינואר 2003 נקבעו הוראות למיסוי שוק ההון ובפרט למיסוי ניירות ערך הנסחרים בבורסה. יש לציין, כי עד למועד התיקון, רשת המס חלה על ניירות ערך זרים וניירות ערך שאינן סחירים.
הוראות החוק למיסוי ניירות ערך, מבחינות בין סוג נייר ערך וזהות המשקיעים לצורך קביעת אופן חישוב הרווח, שיעורי המס והפטורים. ככלל, המס על ניירות ערך חל בעת מימוש הנייר הערך, בעת קבלת ריבית או דיווידנד בפועל. עליית ערכו של נייר ערך אינה גוררת עימה חיוב במס טרם מימוש נייר הערך (למעט מקרה בו המשקיע הוא תאגיד בנקאי).
מה מקור ההכנסה ? ומה שיעור המס?
רווחי ניירות ערך עשויים להתמסות בהתאם להוראות הפקודה, כהכנסה פסיבית שמקורה מרווחי הון, ריבית, או דיווידנד כאשר הפעילות אינה מגיעה לכדי עסק. פעילות של ניירות ערך המהווה פעילות עסקית נדונה בחקיקה ובפסיקה, לפיה נקבע כי עסק הינו פעילות ממשית שיטתית ונמשכת, לצורך כך יש לבחון מספר רב של פרמטרים בכדי לבחון האם הפעילות מגיע לכדי עסק כגון: מספר העסקאות, ידע ומומחיות, משך החזקת הנכס, היקף ההשקעה, אופן המימון, קיום מנגנון ועוד. פעילות בניירות ערך אשר הוגדרה כפעילות עסקית רווחיה או הפסדיה ממוסים כהכנסה מעסק לכל דבר ולעניין, לרבות שיעורי המס, פטורים, קיזוז ההפסדים הוראות ניהול ספרים ועוד.
עקב שינויי חקיקה רבים, ולצורך הפשטות מאמר זה מפרט את שיטות המס לגבי הכנסות מניירות ערך בידי תושב ישראל המהווה פעילות פסיבית מניירות ערך שנרכשו לאחר שנת 2006. כמו כן, מאמר זה מפרט את עיקרי החקיקה ואינו סוקר באופן נרחב ופרטני את כל הוראות החוק. לסקירה פרטנית של כל הוראות החוק והפסיקה לגבי מיסוי ניירות ערך, יש לפנות למשרדינו לקבלת מענה מקצועי.
להלן פירוט לגבי אופן המיסוי של נייר ערך, בהתאם לסוג הנייר וזהות המשקיע:
רווח הון ממימוש ניירות ערך
יחיד – להלן פירוט שיעורי המס אשר יוטל על רווח ממכירת נייר ערך בידי יחיד:[sociallocker]
– בעל מניות מהותי – בעל מניות המחזיק בנייר הערך בשיעור של 10% ומעלה במועד כלשהו ב-12 מחודשים שקדמו למכירת נייר הערך
רווח אינפלציוני פטור ממס. (נציין כי בעבר רווח אינפלציוני היה חייב בשיעור של 10%).
היות והחל משנת 2012 עדכנו שיעורי המס, חישוב רווח הון ממכירת נייר שנרכש לפני 2012 ונמכר לאחר 31.12.11 יעשה באופן לינארי בהתאם לתקופת החזקת נייר הערך.
חברה – הכנסתה החייבת של חברה ממכירת נייר ערך יוטל מס בשיעור מס חברות.
כמו כן, בעת חישוב רווח ההון ממכירת נייר ערך בידי יחיד או חברה יש להביא בחשבון את המס אשר היה מוטל על הרווחים אילולא וחולקו כדיווידנד טרם מכירת נייר הערך בהתאם לאמור לפקודת מס הכנסה בעניין "רווחים ראויים לחלוקה". הוראה זו לא תחול בעת מכירת נייר ערך סחיר או נייר ערך זר.
הכנסות ריבית מנייר ערך
הכנסות ריבית תהנה חייבות במס בהתאם לשיעורי המס המופיעים בטבלה שלהלן:
* יחיד יהא חייב במס בשיעור מס שולי בכל המקרים המפורטים להלן:
- הכנסה מריבית מהווה הכנסה מעסק בידי היחיד
- היחיד תבע הוצאות ריבית והפרשי הצמדה כנגד הנכס שבגינו משולמת הריבית
- היחיד בעל מניות מהותי בחברה משלמת הריבית
- היחיד עובד, נותן שירותים או מתקיימים יחיסים מיוחדים בינו לבין החברה משלמת הריבית
- בעת פידיון קרן השתלמות או קופ"ג במשיכה חייבת במס שלא חל עליה סעיף אחר בפקודה
כמו כן פקודת מס הכנסה כוללת הטבות מס ליחידים בעלי הכנסה מריבית מתוכנית חסכון או מפיקדון בתאגיד בנקאי, כמפורט להלן:
- יחידים בעלי הכנסות מעטות – יחיד שהכנסתו והכנסת בת זוגתו בשנת המס לא עלתה על 61,560 ₪ יהא זכאי לניכוי כנגד הכנסתו מריבית בסך של 9,600 ₪ (אך לא יותר מהכנסתו מריבית). במקרה בו הכנסתו של היחיד בשנת המס היתה גבוה מ 61,560 ₪ אך קטנה מ 71,160 ₪ יהא זכאי היחיד לניכוי כנגד הכנסתו מריבית, בסך של 9,600 ₪ בניכוי הסכום שבו עלתה הכנסתו החייבת על 61,560 ₪ (הסכומים נכונים לשנת 2013).
- יחיד שהגיע לגיל פרישה – יחיד שבשנת המס הגיע הוא או בת זוגתו לגיל פרישה וב 1.1.03 מלאו לאחד מהם 55 שנים, יהא זכאי לניכוי מהכנסותיו מריבית בסך של 13,200 ₪. במקרה בו בשנת המס יחיד ובת זוגתו הגיעו לגיל פרישה וב 1.1.03 מלאו לשניהם 55 שנים, יהיו זכאים לניכוי מהכנסותיהם מריבית סך של 16,200 ₪ (הסכומים נכונים לשנת 2013).
- ריבית מזכה בידי יחיד שהגיע לגיל פרישה – 35% מהכנסת ריבית מזכה תהא פטורה ממס בידי יחיד שהגיע הוא או בת זוגתו לגיל פרישה וביום 1.1.03 מלאו להם 55 שנים. (ריבית מזכה- כמוגדר בפקודת מס הכנסה).
הכנסות דיווידנד מנייר ערך
הכנסות דיווידנד תהנה חייבות במס בהתאם לשיעורי המס המופיעים בטבלות שלהלן:
– בעל מניות מהותי – בעל מניות[/sociallocker] המחזיק בנייר הערך בשיעור של 10% ומעלה במועד כלשהו ב-12 מחודשים שקדמו לחלוקת הדיווידנד
פקודת מס הכנסה כוללת הטבות מס במיסוי ניירות ערך לתושבי חוץ אשר לא נדונו במאמר זה. להוראות מיסוי ניירות ערך בידי תושב חוץ ראה מאמר נפרד.
ראה מאמרים נוספים:
המאמר לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית, המלצה או ייעוץ מקצועי. כמו כן, יתכן והמאמר אינו עדכני או מדויק ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ טרם עם משרדנו.
משרד רואה חשבון ינאי אמיר ישמח לסייע לכם ולהעניק לכם סיוע מקצועי בנושא מיסוי ניירות הערך. ליצירת קשר עם משרדנו, לחץ כאן.