קיזוז הפסדים מניירות ערך
פקודת מס הכנסה (הנוסח החדש) התשכ"א- 1961 (להלן "הפקודה") מאפשרת לנישומים לקזז כנגד הכנסתם החייבת הפסדים שנוצרו להם בעבר. לצורך כך נקבעו כללי קיזוז אשר מפרטים את אופן קיזוז ההפסדים. במאמר זה נסקור את אופן קיזוז הפסדים מניירות ערך.
בעבר חלה הבחנה בין מקור הפסדי ההון, ושיעור המס החל עליהם לצורך קיזוז הפסדים מרווחי הון, שכן הפסד הון מניירות ערך לא היה ניתן לקזז כנגד רווח הון מעסק ובנוסף הפסד הון שאילולא היה רווח היה מתמסה בשיעור של 15% יכול להתקזז כנגד רווח הון בשיעור של 15% בלבד (שיטת הסלים). כיום לאחר תיקון פקודת מס הכנסה בוטלה ההבחנה בין סוגי הפסדי ההון, והפסד הון ניתן לקיזוז כנגד כל רווח הון מכל מקור למעט הבחנה בין הפסד הון שנוצר בישראל לבין הפסד הון שנוצר מחוץ לישראל.
הפסד הון שניתן לקזזו כנגד הכנסה חייבת ולא קוזז עשוי להתבטל, ולא יהא ניתן לקזזו בעתיד.
כמו כן, בהתאם לפרשנות רשות המיסים, הפסד הון ממכירת נייר ערך שאילולא היה רווח לא היה חייב במס, לא יותר בניכוי כנגד רווח הון. יש לציין כי הוראה זו כתובה בפקודה "ברחל בתך הקטנה" בנוגע להפסדים עסקיים, אך אינה מצוינת בפקודה בנוגע להפסדי הון. הבעיה נוצרת בעת הפסד מניירות ערך שמקורו בהפרשי שער, בשל ירידת ערך המטבע, שכן אילולא והיה רווח לא היה חייב הוא במס, לכן טוענות רשויות המס כי הפסד הון שמקורו בירידת ערך המטבע אינו ניתן לקיזוז, על כך נתייחס באריכות במאמר נפרד.
קיזוז הפסדי הון שנוצרו בשנת המס
ככלל, הפסד הון שנוצר בשנת המס יקוזז כנגד[sociallocker] רווח הון בשנת המס וכנגד רווח אינפלציוני חייב ביחס של כל שקל הפסד הון יקוזז כנגד שלושה וחצי שקלים רווח אינפלציוני (רווח אינפלציוני שנוצר כתוצאה מהצמדה למדד ממועד רכישת הנכס ועד לתום שנת 1993 חייב במס בשיעור מס של 10%).
הפסד הון מחוץ לישראל בשנת המס יקוזז תחילה כנגד רווח הון מחוץ לישראל, נותרה יתרת הפסד, התקזז כנגד רווח הון שנוצר בישראל.
הפסד הון שנוצר בשנת המס, יהא ניתן לקזזו גם כנגד הכנסות ריבית ודיווידנד אשר נבעו מאותו נייר ערך או מניירות ערך אחרים ששיעור המס המוטל עליהם לא יעלה על שיעור מס חברות (עד לתום שנת 2011 נאמר עד שיעור מס של 25%). במילים אחרות הפסדי הון שנוצרו בשנת המס ניתנים לקיזוז גם כנגד הכנסות מריבית ודיווידנד מניירות ערך בהתאם לכללים כאמור לעיל.
למען הסר ספק, נציין כי שניתן לקזז הפסדי הון כנגד ריבית ודיווידנד שמקורם בניירות ערך בלבד. קרי, לא ניתן לקזז הפסד הון שנוצר בשנת המס כנגד הכנסות ריבית מפיקדון בנקאי או תוכנית חיסכון.
קיזוז הפסדי הון מועברים משנים קודמות
הפסד הון מועבר הינו הפסד הון שוטף שלא קוזז בשנת המס השוטפת, היות ולא היתה הכנסה חייבת שכנגדה ניתן היה לבצע קיזוז בהתאם לכללים. הפסד הון מועבר יחשב ככזה לצרכיי מס רק אם הוגש דוח למס הכנסה בו הוצהר ההפסד.
הפסד הון מועבר יועבר לשנים הבאות ויקוזז כנגד רווח הון, הפסד הון מועבר שמקורו מחוץ לישראל התקזז תחילה כנגד רווח הון מחוץ לישראל, נותרה יתרה התקזז כנגד רווח הון שנוצר בישראל.
קיזוז הפסדים עסקיים כנגד רווח הון
הפסד עסקי ניתן לקיזוז כנגד כל מקורות ההכנסה לרבות רווחי הון שמקורם בניירות ערך,[/sociallocker] אולם נישום רשאי לבקש שלא לקזז הפסד עסקי כנגד רווח אינפלציוני חייב, רווח הון, ריבית או דיווידנד ששיעור המס עליהם אינו עולה על 25% (עד לתום שנת 2011 נאמר ששיעור המס עליהם אינו עולה על 20%).
ראה מאמרים נוספים:
המאמר לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית, המלצה או ייעוץ מקצועי. כמו כן, יתכן והמאמר אינו עדכני או מדויק ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ טרם עם משרדנו.
משרד רואה חשבון ינאי אמיר ישמח לסייע לכם ולהעניק לכם סיוע מקצועי בנושא מיסוי ניירות הערך. ליצירת קשר עם משרדנו, לחץ כאן.