הקצאת אופציות לעובדים
מעסיקים רבים במשק בעלי אינטרס להעסיק עובדים איכותיים ובעלי כישורים ייחודיים, כחלק מההבנה העסקית לפיה העובדים מהווים את מנוע הצמיחה העיקרי בהתפתחותו של העסק. העסקת עובדים טובים נדרשת בכל תחומי הפעילויות, לרבות בתחום ההיי טק אשר בתחום זה קיימת דרישה לעובדים בעלי יכולת תכנון, יצירתיות וראיה מרחבית. הצורך בהעסקת עובדים איכותיים הוביל ליצירת מנגנוני תגמול רבים לעובדים קרי, העלאת שכר, מתן בונוס שנתי, רכב צמוד, ביטוחים סוציאליים, הענקת אופציות לעובדים, מניות ועוד.
בשנים האחרונות חלה עליה בהיקף הקצאת אופציות לעובדים, לספקים ולבעלי מניותיה של החברה כחלופה לתשלום מזומן. במאמר זה נסקור בקצרה את ההיבטים המיסויים בתרחיש בו החברה מקצה אופציות לעובדים כחלופה לתשלום במזומן. לצורך כך, היכן שמופיע במאמר הקצאת אופציות לעובדים, הכוונה להקצת מניות לרבות אופציות או מכשיר פיננסי אחר.
תכנית הקצאת אופציות לעובדים הינה הסכם אשר מטרתו להסדיר את אופן הקצאת אופציות לעובדים, לספקים ולבעלי מניות החברה. התכנית נדרשת לכלול פרטים רבים לגבי ההקצאה לרבות מהות התכנית, זהות המוטבים, תקופת ההבשלה (אם קיימת), אופן הקצאת האופציות לעובדים, זהות הנאמן, היבטי מיסוי ועוד, לכן תכנית האופציות לעובדים צריכה להיות מפורטת דיה במטרה לכלול את כל ההיבטים המשפטים והמיסויים. רצוי להעניק תכנית אופציות לעובדים אשר מתגמלת בהתאם לתוצאות, כדי לתמרץ פעילות רצויה.
מהם היתרונות בהקצאת אופציות לעובדים
יתרונותיה של תכנית להענקת אופציות לעובדים מטיבה עם החברה, כמפורט להלן :
- העלאת המוטיבציה בקרב עובדי החברה
- קידום אינטרסים בין החברה לעובדים בדרך של הפיכת העובד לבעל מניות בחברה.
- משיכת עובדים איכותיים בחברה
- שיפור בתזרימי המזומנים של החברה, על ידי הפחתת נטל הוצאות המשולמות במזומן.
נושא הקצאת אופציות לעובדים מוסדר בחוקים שונים בפקודת מס הכנסה, אופן המיסוי נקבע בהתאם לזהות המוטבים ומהות היחסים אשר בגינם הוענקו המניות. לצורך כך נפרט במאמרינו את אופן המיסוי לגבי הענקת אופציות לעובדים, לספקים ולבעלי מניותיה של החברה.
אופן המיסוי לגבי הענקת אופציות לעובדים
סעיף 102 לפקודת מס הכנסה (הנוסח החדש), התשכ"א- 1961 מסדיר את נושא הקצאת אופציות לעובדים. הסעיף חל על עובדי החברה למעט בעלי מניות בחברה אשר שיעור החזקתם בחברה נמוך מ-10%. בהתאם לסעיף קימיים שלושה מסלולי הקצאת אופציות לעובדים הנתונים לבחירת[sociallocker] החברה המקצה:
- הקצאת אופציות לעובדים במסלול ללא נאמן – בהתאם למסלול זה ימוסה העובד במועד הקצאת האופציות כהכנסת עבודה החייבת בשיעור מס שולי, ובעת מכירת האופציות על ידי העובד יחול מס רווח הון על הרווח. לית מאן דפליג, במקרה בו הוקצו האופציות לעובדים על ידי חברה שאינה נסחרת בבורסה, היות ולא קיים שווי שוק לאופציות או למניות המוקצות במועד ההקצאה, ידחה מועד המיסוי עד למועד מכירת האופציות או המניות על ידי העובד, הכנסה זו תחויב בשיעור מס שולי. תשלומים ששילם העובד לצורך קבלת הזכויות יותרו לו בניכוי מהרווח.
- הקצאת אופציות לעובדים באמצעות נאמן במסלול הכנסת עבודה – בהתאם למסלול זה יופקדו המניות בידי הנאמן לתקופה שלא תפחת מ – 12 חודשים מיום הקצאת האופציות לעובדים. מועד המיסוי ידחה עד למועד בו העברת האופציות מנאמן לעובד או בעת מכירת האופציות על ידי הנאמן, המוקדם שביניהם. שיעור המס אשר יחול במסלול זה יהא שיעור מס שולי. תשלומים ששילם העובד לצורך קבלת הזכויות יותרו לו בניכוי מהרווח.
- הקצאת אופציות לעובדים באמצעות נאמן במסלול רווח הון – בהתאם למסלול זה יופקדו האופציות בידי הנאמן לתקופה שלא תפחת מ- 24 חודשים מיום הקצאת האופציות. מועד המיסוי ידחה עד למועד העברת האופציות מהנאמן לעובד או בעת מכירת האופציות על ידי הנאמן, המוקדם שביניהם. שיעור המס אשר יחול במסלול זה יהא שיעור מס החל על רווח הון 25%. הפרה של תנאי הסעיף, לרבות מכירת האופציות טרם חלוף 24 חודשים עשויה להוביל למיסוי העובד בשיעור מס שולי. תשלומים ששילם העובד לצורך קבלת הזכויות יותרו לו בניכוי מהרווח.
הקצאת אופציות לעובדים באמצעות נאמן מחייבת את החברה [/sociallocker] לפנות למנהל רשות המסים לקבלת אישור לתכנית ולנאמן.
הוצאות שכר בחברה המקצה אופציות לעובדים במסלול ללא נאמן ובמסלול הכנסת עבודה באמצעות נאמן בלבד, יותרו בניכוי מהכנסתה החייבת של החברה, בגובה הכנסתו החייבת של העובד מהכנסת עבודה בשל הקצאת האופציות לעובדים כאמור לעיל.
הקצאת האופציות לעובדים יכולה להיות ממניותיה של חברת האם או חברת הבת, בהתאם להוראות החוק.
אופן המיסוי לגבי הענקת אופציות לספקים
בהתאם לסעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה, נקבע כי יחיד או חברה אשר הוענקו להם אופציות לרבות מניות מחברה בגין אספקת שירותים או סחורות יהיו חייבים במס במועדה ההקצאה כהכנסה מעסק החייבת בשיעור מס שולי או שיעור מס חברות לפי העניין, אלא אם הוכח כי המניות הוקצו ללא קשר למתן השירותים או אספקת הסחורות.
אופן המיסוי לגבי הענקת אופציות לבעלי מניותיה של החברה
מסלול זה חל רק על בעל מניות אשר מחזיק בחברה בשיעור של מעל [sociallocker] ל- 10% ( להלן "בעל שליטה") והוקצו לו מניות עקב עבודתו בחברה. בהתאם לסעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה, נקבע כי הקצאת מניות לעובדי החברה אשר הינם בעלי שליטה בה, יחול מועד המס בעת הקצאת המניות ושיעור המס אשר חייב בו בעל המניות יהא שיעור מס השולי של היחיד.
בעל מניות שאינו בעל שליטה בחברה כלומר מחזיק בפחות מ 10% ממניותיה של החברה, והוענקו לו מניות כמענק עבודה בחברה, יחול עליו האמור לעיל, בנוגע להקצאת אופציות לעובדים.
במקרה בו הוקצו המניות לבעל מניותיה של החברה שלא במסגרת עבודתו בחברה, ימוסה בעל המניות כהכנסה שמקורה בדיווידנד [/sociallocker]מהחברה החייב במס בשיעור של 25%/30% לפי העניין.
ראה מאמרים נוספים:
המאמר לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית, המלצה או ייעוץ מקצועי. כמו כן, יתכן והמאמר אינו עדכני או מדויק ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ טרם עם משרדנו.
משרד רואה חשבון ינאי אמיר ישמח לסייע לכם ולהעניק לכם סיוע מקצועי בתחום מיסוי ניירות ערך. ליצירת קשר עם משרדנו, לחץ כאן.