סעיף 104 – העברת נכסים לחברה
לעתים בעל מניות משיקולים עסקיים מעוניין להעביר לחברה נכסים או פעילויות, העברה זו חייבת במס. פקודת מס הכנסה מאפשרת לבצע את העברה הנ"ל בפטור ממס בהתאם לכללים האמורים בסעיף 104 לפקודת מס הכנסה.
להלן דוגמאות נפוצות להעברת נכסים לחברה לפי סעיף 104 אשר עשויות להיות פטורות ממס:
- העברת פעילותו של עוסק עצמאי לחברה
- העברת נכסי בעל המניות לחברה שבבעלותו
- העברת נכסים בין חברות קשורות
- העברת מוניטין ונכסים בלתי מוחשיים לחברה.
- העברת נכסים לשם הנפקת חברה בבורסה ועוד.
במאמר זה נפרט את סוגי העברות הנכסים והתנאים לקבלת הפטור מתשלום המס בעת העברה. לצורך כך, נכסים אשר ניתן להעבירם בפטור ממס הינם כל סוגי הנכסים לרבות מניה של חברה אחרת, למעט רכוש אישי של בעל המניות, מלאי עסקי ודירת מגורים אשר משמשת למגורים ולא להפקת רווחים. כאשר החברה מקבלת הנכסים הינה חברה זרה נדרש אישור ממנהל רשות המיסים לביצוע העברה על מנת שהעברה אינה תתחייב במס.
העברת מלוא הזכויות בנכס לחברה על ידי בעל מניות המחזיק מעל 90% מזכויות בחברה – סעיף 104 א לפקודת מס הכנסה
סעיף 104א לפקודת מס הכנסה קובעת כי העברת נכסים לחברה בתמורה להקצאת מניות, על ידי בעל מניות המחזיק בחברה בשיעור של 90% מיד לאחר העברה, תהא פטורה ממס בתנאי שהחברה לא תמכור את הנכס תקופה של שנתיים ממועד העברה. הנפקת המניות לבעל המניות תעשה בהתאם לשווי השוק של הנכסים המועברים. כמו כן, במידה והנכס המועבר הינו קרקע פנויה, העברה תהא פטורה ממס בתנאי שתוך 5 שנים ממועד העברה הושלמה בניית בניין על הקרקע. בעל המניות יוכל לרדת בשיעור אחזקותיו בחברה עד לשיעור של 25% בתקופה הנדרשת בין בדרך של מכירת מניות או בדרך של הקצאת מניות על ידי החברה. כמו כן, קיימת הגבלת קיזוז הפסדים.
להלן תרשים המתאר את אופן העברת הנכסים לחברה:
העברת נכס לחברה על ידי מספר בני אדם – סעיף 104 ב לפקודת מס הכנסה
מספר יחידים או חברות יכולים להעביר נכס המוחזק על ידם בשותפות לחברה בתמורת הקצאת מניות, העברת הנכסים או השותפות לידי החברה תהא פטורה ממס בהתאם להתקיימות התנאים הבאים המפורטים בסעיף 104ב בפקודת מס הכנסה:
- הקצאת המניות תהא בהתאם לחלקו של כל אחד מהשותפים בנכסים המועברים בהתאם לשווי השוק של הנכסים המועברים. חל איסור על בעלי המניות למכור את מניותיה של החברה בתקופה של שנתיים ממועד העברה (למעט חריג המפורט מטה).
- החברה תחזיק בנכסים שנתיים לפחות מיום העברה
- במידה והועברה קרקע יינתן פטור בתנאי שתוך 5 שנים ממועד העברה הושלמה בניית מבנה על הקרקע.
- קיימת הגבלת קיזוז הפסדים
להלן תרשים המתאר את אופן העברת הנכסים לחברה על ידי מספר בני אדם:
חברה שהוקמה לצורך העברת נכס המוחזק בשותפות כאמור לעיל, תוכל לקבל עוד נכסים מבעלי מניותיה הפועלים כשותפות בתנאי ששיעור ההחזקה של כל אחד מבעלי המניות זהה לשיעור החזקתו בנכס המועבר ובלבד שלא חל שינוי בבעלי המניות ממועד הקמת החברה. במקרה ואין זהות בין שיעור החזקת המניות לבין שיעור החזקה בנכס ניתן למכור במכירה חייבת במס, מכירה של חלק מהנכס לשותף, טרם העברת הנכס על מנת לקיים את תנאי הסעיף.
העברת נכס בין חברות אחיות סעיף 104 ב(ו) לפקודת מס הכנסה
לעיתים קבוצת חברות מעוניינת להעביר נכסים בין חברות אחיות, העברה זו חייבת במס. חברות אחיות מוגדרות בפקודת המס כחברות בעלי המניות שלהן זהים, הן בזהות והן בשיעור האחזקה של כל בעל מניות. סעיף 104ב(ו) לפקודת מס הכנסה מאפשרת לבצע את העברת הנכס בין חברות אחיות בפטור ממס בהתאם להוראות הבאות:
- העברת הנכס בין חברות האחיות נעשתה לשם תכלית עסקית, שאין מטרתה העיקרית הפחתה במס.
- לא ניתנה תמורה בשל העברת הנכס
- הנכס המועבר יוחזק במשך שנתיים על ידי החברה אשר קולטת את הנכס.
- במשך שנתיים בעלי המניות בחברות לא ימכרו את מניותיהם (למעט חריג המפורט מטה).
- החברה המעבירה והחברה הקולטת אינן איגודי מקרקעין שנתיים לפני ואחרי מועד העברת הנכס.
- שווי השוק של הנכסים הנותרים בחברה המעבירה יהא גדול יותר משווי התחייבויותיה. הסעיף מגן על נושי החברה טרם העברת הנכס.
- אם יש צורך לבצע הפחתת הון נדרש אישור בית משפט
- יש לקבל החלטת מיסוי לביצוע העברה הנ"ל מאת מנהל הרשות (רולינג)
- הגבלת קיזוז הפסדים במשך חמש שנים החל מתום שנת המס שבה הועבר הנכס בגובה שווי שוק הנכס המועבר בחברה המעבירה ובחברה הקולטת. סעיף אנטי תכנוני אשר נועד למנוע תכנון של יצירת או ניצול הפסדים.
להלן תרשים המתאר את אופן העברת הנכסים בין חברות אחיות:
העברת מניות לחברת האם (Spin-Off) – סעיף 104 ג'
לעיתים חברה בת עקב הצעת רכש או נסיבות שונות אחרות, מעוניינת להעביר לחברת האם מניות של חברה הנכדה. העברת מניות זו עשויה להתחייב במס. פקודת מס הכנסה קובעת הוראות לפיהן יינתן פטור ממס בעת העברת המניות של החברה האחרת בהתקיימות כל התנאים הבאים:
- העברת הנכס לחברת האם נעשתה לשם תכלית עסקית, שאין מטרתה העיקרית הפחתת מס.
- על העברה זו יש לבקש החלטת מיסוי ממנהל רשות המיסים (רולינג).
- לא ניתנה תמורה בכסף או שווה כסף בגין העברת המניות כאמור.
- חברת האם תחזיק במניותיה של החברה האחרת במשך שנתיים לפחות (למעט חריג המפורט מטה)
- במשך שנתיים ממועד העברה חברת האם תחזיק בזכויות חברת הבת ללא שינוי.
- במידת הצורך יש לבקש אישור בית משפט לביצוע פעולה זו
להלן תרשים המתאר את אופן העברת המניות של החברה האחרת מחברת הבת לחברת האם:
להלן פירוט חריג, לעניין איסור מכירת המניות בחברות כאמור לעיל. בהתאם לחריג לכלל, נקבע כי לא יראו פגיעה בהחזקת זכויות בחברה, אם התקיים אחד מהאירועים המפורטים מטה, ובתנאי שלא יפחתו זכיותיהן של בעלי המניות שהיו לאחר ביצוע העברה בחברה משיעור 25%. כמו כן, בעת מכירת מניות שבוצעה עקב הורשה, פירוק, פשיטת רגל, גירושין או כפיה על ידי רשות שלטונית לא יראו אותה כפגיעה בתנאי החזקת המניות לשם קבלת הפטור. במידה והנכס המועבר הינו מקרקעין ישולם מס רכישה בשיעור של 0.5% משווי של מקרקעין בעת העברתו
המאמר כאמור לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית, המלצה או ייעוץ מקצועי. כמו כן, יתכן והמאמר אינו עדכני או מדויק ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ טרם עם משרדנו.
הוראות פקודת מס הכנסה כוללות תנאים נוספים, אשר לא נדנו במאמר זה. למתן מענה הולם ובחינת אפשרויות אופטימליות לביצוע פעולת העברת נכסים באופן פרטני, יש ליצור קשר עם משרדנו.