מיזוג חברות
מיזוג חברות הינה פעולת איחוד נכסים והתחייבויות של מספר חברות לחברה אחת. כך שלאחר איחוד החברות, החברה הקולטת ממשיכה את הפעילות של כלל החברות המתמזגות, והחברות המתמזגות מתחסלות. מטרת המיזוג לרוב הינה כלכלית ועסקית לשם תשואה עולה לגודל, השאת רווחיות והאחדת כוחות של חברות דומות.
עיקר הנסיבות לביצוע מיזוג בין חברות הינו חיסכון בעלויות הנהלה וכלליות, סינרגיה בין חברות, יתרונות מס, שיתוף הדדי בידע וטכנולוגיה, מיזוג פעילויות משלימות (יצור ושיווק), יתרונות על פני המתחרים, חסכון במשאבים לפני הנפקה בבורסה ( במיזוג עם שלד בורסאי), מחיקת חברה בבורסה, שימוש הדדי בקניין הרוחני של החברות המתמזגות ועוד.
במאמר זה נסקור באופן מתומצת את הוראות חוק החברות, פקודת מס הכנסה והשלכות חשבונאיות בתהליכי מיזוג חברות.
התייחסות חוק החברות למיזוג חברות
חוק החברות קובע כי מיזוג טעון אישור של הדירקטוריון והאסיפה הכללית של כל החברות המתמזגות ( בחוק נקבעו חריגים לפיהם ניתן לבצע מיזוג גם ללא אישור האסיפה הכללית, משמעות הדבר היא כי מיזוג יבוצע בהתאם להחלטת הדירקטוריון וללא אישור בעלי מניותיהן של החברות המתמזגות). הדירקטוריון של החברות יאשר כי פעולת המיזוג לא עשויה לפגוע ביכולת החזר החובות של החברות המתמזגות. על החלטת המיזוג יש להודיע לרשם החברות ולנושי החברות במידי. נושים של החברות רשאים לפנות לבית המשפט לשם בקשת מניעת המיזוג אם לטענתם המיזוג עשוי לפגוע ביכולת פירעון חובות החברה כלפיהם, טענתם תדון בבית המשפט אשר יכריע על אישור, עיכוב או מניעת המיזוג.
התייחסות פקודת מס הכנסה למיזוג חברות
פקודת מס הכנסה מתייחסת אף היא לנושא מיזוג חברות. פעולת מיזוג חברות כשלעצמה, הינה מכירת כל הנכסים של חברה אחת לחברה השנייה, ומשום כך מכירה זו חייבת במס. אך המחוקק רצה לעודד פעילויות של מיזוג חברות במשק ולצורך כך קבע הוראות לפיהן חברה שתעמוד בתנאי החוק, תהא פטורה מתשלום מס עקב ביצוע המיזוג. ההוראות חלות על חברות לרבות אגודות שיתופיות, עמותות, קרנות נאמנות ובאישור המנהל גם על חברות ממשלתיות.
פקודת מס הכנסה מבחינה בין מיזוג סטטוטורי לבין מיזוג בדרך של החלפת מניות באשר לתנאים לזכאות פטור בעת ביצוע המיזוג. פעולת המיזוג בהתאם לפקודת מס הכנסה לא תהא חייבת במס, למעט בעת העברת נכס מקרקעין, תתחייב המכירה במס רכישה בשיעור של 0.5% משווי המקרקעין המועברים.
מיזוג סטטוטורי
איחוד כל הנכסים וההתחייבויות של החברות המועברות לחברה הקולטת ולאחר מיכן חיסולן של החברות המועברות. בתרחיש הנ"ל החברה הקולטת יכולה להיות חברה מבין החברות המתמזגות או חברה חדשה אשר הוקמה לשם המיזוג. במיזוג סטטוטורי מועד המיזוג יהא בתום שנת המס בלבד עקב איחוד כל נכסיהם והכנסותיהם של החברות המתמזגות. במיזוג סטטוטורי לא נדרש אישור המנהל טרם ביצוע המיזוג, אך ניתן לפנות למנהל לקבלת החלטת מיסוי. להלן תרשימים המתארים אפשרויות למיזוג סטטוטורי:
אפשרות א' – החברה הקולטת הינה אחת מבין החברות המתמזגות
אפשרות ב' – החברה הקולטת הינה חברה חדשה אשר הוקמה לצורך המיזוג
להלן רשימת תנאי הזכאות לקבלת פטור ממס בעת ביצוע מיזוג סטטוטורי:
- המיזוג נועד לשם תכלית עסקית וכלכלית אשר הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה אינה מטרתה העיקרית של המיזוג.
- חל איסור למכור במשך שנתיים לפחות את רוב הנכסים (מעל 50% משווי הנכסים במועד המיזוג) שהועברו אל החברה הקולטת ערב המיזוג. במיזוג על פי צו, התקופה הנדרשת עשויה להיות ארוכה יותר. האיסור אינו חל על הנכסים הבאים ניירות ערך סחירים, מלאי עסקי, רכוש אישי ומקרקעין המשמשים למגורים. כמו כן, מכירת נכסים עקב פירוק או דרישת רשות שלטונית אינה תחשב כהפרה.
- החברה הקולטת ממשיכה בפעילות של החברות המתמזגות שהיתה בכל אחת מהן ערב המיזוג.
- החברה הקולטת הקצתה ממניותיה לבעלי המניות של החברה המעבירה בהתאם לשווי החברה המעבירה. כך שלאחר המיזוג כל בעל מניות בחברה הקולטת יחזיק בזכויות השוות למניות שהחזיק טרם המיזוג. חל איסור להעביר תמורה נוספת בין בכסף ובין בשווה כסף לבעלי מניותיה של החברה המעבירה מלבד מניות החברה הקולטת, למעט חריג לפיו ניתן לשלם תמורה במזומן לבעלי מניות המיעוט המתנגדים למיזוג.
- יחסי גודל בין החברות המתמזגות – שווי השוק של כל אחת מהחברות המשתתפות במיזוג לא יעלה על פי 9 משווי השוק של חברה אחרת המשתתפת במיזוג. קיימת הקלה בחוק במיזוג בין חברות קשורות.
- זכויותיהם של כלל בעלי המניות בכל אחת מהחברות המתמזגות יהוו לפחות 10% משווי המניות בחברה הקולות בתקופה של שנתיים ממועד המיזוג. במיזוג על פי צו התקופה הנדרשת עשויה להיות ארוכה יותר. קיימת הקלה בחוק במיזוג בין חברות קשורות.
- החברה הקולטת צריכה להיות חברה תושבת ישראל במקרה בו החברה הקולטת הינה חברה תושבת חוץ יש לבקש אישור ממנהל מס הכנסה למיזוג.
- בעלי המניות של החברות המתמזגות יחזיקו במניות של החברה הקולטת לתקופה של שנתיים לפחות ממועד המיזוג. מכירה או הנפקה כך שבעלי מניות החברה הקולטת יחזיקו עד ל 25% ממניות החברה לאחר המיזוג לא יחשב כהפרה
- לא יראו הפרה של סעיף 8 אם המכירה אירעה עקב הורשה, פירוק, פשיטת רגל, גירושין או כפיה על ידי רשות שלטונית. כמו כן, המחוקק מכיר בעובדה שלעיתים מיזוגים אינם צולחים ולכן קובע כי על אף האמור לעיל, בעל מניות יכול למכור את מלוא מניותיו בחברה הקולטת, לאחר שנה לפחות ממועד המיזוג, בתמורה למזומן בלבד.
- מגבלת קיזוז הפסדים – הפסדים שהיו בחברה הקולטת ובחברות המעבירות ניתן לקזזם על פני 5 שנים בכל שנה עד 20% מסך ההפסד ובלבד שקיזוז ההפסד אינו עולה על 50% מההכנסה החייבת של החברה הקולטת טרם הקיזוז.
מיזוג בדרך של החלפת מניות
מיזוג בדרך של החלפת מניות מוגדר כהעברה של 80% לפחות מן הזכויות בחברה הנעברת לחברה הקולטת, בתמורה להקצאת מניותיה של החברה הקולטת לבעלי מניותיה של החברה הנעברת. מועד המיזוג בדרך של החלפת מניות יהא במועד העברת המניות, בשונה ממיזוג סטטוטורי ניתן לבצע את המיזוג במהלך השנה, מכוון ואין איחוד בין הנכסים והתחייבויות של החברות המתמזגות.
להלן תרשימים המתארים אפשרויות למיזוג בדרך של החלפת מניות:
אפשרות א' – החברה הקולטת הינה אחת מבין החברות המתמזגות
אפשרות ב' – החברה הקולטת הינה חברה חדשה אשר הוקמה לצורך המיזוג
להלן רשימת תנאי הזכאות לקבלת פטור ממס בעת ביצוע מיזוג בדרך של החלפת מניות:
- לשם קבלת הפטור יש לקיים את כל ההוראות כפי שפורטו במיזוג סטטוטורי כאמור לעיל בשינויים המתחייבים.
- החברה הקולטת תחזיק בתקופה של שנתיים לפחות ממועד המיזוג במניותיה של החברות הנעברות. אך מכירה או הנפקת מניות לא יחשבו כהפרה ובלבד ששיעור ההחזקה של בעלי המניות לאחר המיזוג לא יפחת מ 25%
בפקודת מס הכנסה ישנה הוראה נוספת בדבר מיזוג בדרך של החלפת מניות עם חברה קולטת שמניותיה נסחרות בבורסה, כלומר מיזוג אשר לפיו החברה הנעברת מיד לאחר המיזוג הופכת להיות חברת בת של חברה ציבורית. לצורך כך קבע המחוקק הוראות מיוחדות לפיהם דחיית המס במיזוג בדרך של החלפת מניות עם חברה הינה זמנית.
שרשרת שינויי מבנה
פקודת מס הכנסה מאפשרת לבצע מספר שינויי מבנה יחד בפטור ממס בהתאם להוראות החוק. כלומר בהתאם להוראות הפקודה ניתן לבצע פיצול חברה ולאחר מכן למזג אותה עם חברה אחרת או עם מספר חברות.
להלן תרשים המתאר דוגמא לשרשרת שינויי מבנה:
המאמר לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית, המלצה או ייעוץ מקצועי. כמו כן, יתכן והמאמר אינו עדכני או מדויק ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ טרם עם משרדנו.
הוראות פקודת מס הכנסה כוללות תנאים נוספים, אשר לא נדנו במאמר זה. למתן מענה הולם ובחינת אפשרויות אופטימליות לביצוע פעולת המיזוג באופן פרטני, יש ליצור קשר עם משרדנו.